“Ми маємо розробити новий алгоритм повернення дітей”: у Києві представили доповідь про порушення Росією прав українських дітей | Центр прав людини ZMINA

“Ми маємо розробити новий алгоритм повернення дітей”: у Києві представили доповідь про порушення Росією прав українських дітей

A+ A-

27 червня в Центрі захисту прав дитини відбулася презентація спеціальної доповіді Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини “Нерозквітлі. Порушення прав українських дітей на тимчасово окупованих територіях України та у Росії: депортація, мілітаризація, індоктринація”.

У доповіді йдеться про грубі порушення прав дитини в умовах повномасштабного вторгнення Російської Федерації: вбивства та каліцтва, вербування дітей до збройних сил супротивника й використання у бойових діях, зґвалтування та інші форми сексуального насильства, викрадення та інше. Дані для звіту збиралися з лютого 2022 року по квітень 2023 року.

До підготовки доповіді долучилися, зокрема, правова аналітикиня Центру прав людини ZMINA Онисія Синюк та адвокаційна директорка організації Альона Луньова, а також юристка Регіонального центру прав людини Катерина Рашевська.

Під час презентації доповіді Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що Росія утримує українських дітей у 57 регіонах РФ.

“У 16 регіонах щонайменше 380 дітей стали жертвами насильницького передавання до російських родин. Зафіксовано і випадки викрадення дітей російськими військовими на тимчасово окупованих територіях для залякування, тиску на родичів, збору розвідувальних даних”, — зазначив Омбудсман.

Він також розповів, що Росія залучає неповнолітніх до участі у війні у ролі шпигунів, коригувальників обстрілів, а також — до кампаній примусової мобілізації українських громадян на тимчасово окупованих територіях: іноді діти стають навіть акторами для пропагандистських роликів.

Катерина Рашевська, юристка Регіонального центру прав людини, сказала, що, починаючи з 15 червня 2023 року, росіяни щодня вивозять орієнтовно по 100 дітей у так звані табори для “перевиховання”. Експертка також розповіла, що ще до початку повномасштабної війни українських дітей почали вивозити на територію Білорусі. 

За її словами, спочатку це були діти з “ДНР” і “ЛНР”, але зараз вже відомо і про дітей із Запорізької області, з окупованої її частини, та з Херсонської області. Також відомо про щонайменше 4 заклади, де відбувається російська “медико-психолого-педагогічна реабілітація”.

Правова аналітикиня Центру прав людини ZMINA Онисія Синюк під час заходу заявила: усі дії, які спрямовані на переміщення українських дітей у сім’ї громадян РФ, є скоординованими, і росіяни над цим активно працювали.

“Ми маємо як держава розробити новий алгоритм повернення дітей, і ми це робимо. Є канали комунікації. Я неодноразово з тією стороною піднімав питання щодо дітей. Відповідь завжди була однакова — російська сторона не готова навіть на даний час розглядати питання повернення дітей”, — сказав Дмитро Лубінець.

Дивіться відео із заходу за посиланням.

Читайте доповідь за посиланням.