У Києві відбулась акція на підтримку політв’язнів “другої бахчисарайської групи”

A+ A-

16 вересня на майдані Незалежності в Києві відбулась акція на підтримку вісьмох політв’язнів бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір”, на яку зібралися небайдужі співгромадяни разом з активістами, правозахисниками, журналістами та політиками. Присутні вимагали збільшити тиск на Росію через її незаконні дії та нагадали, що кримські татари не терористи. Організаторами події виступили громадські організації “КримSOS” та “Центр прав людини ZMINА”, а також Меджліс кримськотатарського народу.

Серед спікерів були постійний представник президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич, заступниця міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Інна Голованчук, координаторка КримСОС Ольга Куришко, голова правління Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик, очільниця Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник, член Меджлісу кримськотатарського народу і голова правління Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Берієв, волонтерка Центру громадянських свобод Альона Максименко та муфтій Духовного управління мусульман Криму Айдер Рустемов.

Саме цього дня, 16 вересня, російський суд у Ростові-на-Дону оголошував вирок вісьмом політв’язням – кримським татарам: Серверу Мустафаєву, Едему Смаїлову, Марлену Асанову, Сейрану Салієву, Серверу Зекір’яєву, Мемету Бєлялову, Тимуру Ібрагімову та Ернесу Аметову.

Правозахисники наголосили, що чоловіків затримали через їхню активістську діяльність із захисту прав людей в окупації.

“Вони працювали, щоб ми знали, що відбувається в Криму. Багато з них стали громадськими журналістами на тлі спроб Росії знищити будь-які вияви свободи слова. Вони стрімили, фіксували події, приходили одне до одного з підтримкою. Це була громадська діяльність. Ці люди не скоїли жодного злочину. У Росії навіть за вбивства, за ДТП, що призвело до смерті, дають менші терміни, як порівняти з українськими політв’язнями, які не скоїли жодного злочину”, – сказала Ольга Скрипник.

Ольга Скрипник

За словами Ескендера Берієва, у цій справі Росія порушила міжнародне гуманітарне право, зокрема такі права, як право на свободу, право на справедливий суд, право на ефективний спосіб правового захисту, право на повагу приватного та сімейного життя, свободу думки, совісті та релігії. Окрім цього, фігуранти цієї справи зазнали неналежного поводження. Ескандер Берієв також наголосив, що Росія порушила принцип покарання виключно на підґрунті закону, оскільки РФ, як країна-окупант, відповідно до Четвертної Женевської конвенції, не має права застосовувати своє кримінальне законодавство на окупованій території.

“Ми закликаємо українську владу робити все можливе, щоб домагатися звільнення таких громадян, а також ухвалити закон на підтримку політв’язнів та їхніх родин, які зараз перебувають у складному становищі”, – додала Тетяна Печончик.

Поки відбувалась акція, російський суд оголосив вирок фігурантам другої бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір”. Марлену Асанову присудили 19 років колонії суворого режиму, Мемету Белялову – 18, Тимуру Ібрагімову – 17 років, Сейрану Салієву – 16, Серверу Мустафаєву – 14, Серверу Зекір’яєву – 13, Едему Смаїлову – 13. Ернеса Аметова російський суд визнав невинуватим і звільнив у залі суду.

Відео трансляції з акції можна подивитися тут.