ZMINA долучилася до дипломатичної зустрічі з Парламентською асамблеєю ОБСЄ

A+ A-

Координаторка проєктів Центру прав людини ZMINA Людмила Янкіна зустрілася з президенткою Парламентської асамблеї ОБСЄ Маргаретою Седерфельт та послом Швеції Тобіасом Тибергом для обговорення прав людини та демократії в Україні.

На фото: Тобіас Тиберг, Олександр Заславський, Маргарета Седерфельт, Тамара Марценюк та Людмила Янкіна

Дипломатична вечеря відбулась 12 жовтня в посольстві Швеції у Києві. 

Людмила Янкіна представила президентці асамблеї загальний огляд безпекової ситуації, що склалась в Україні для громадянського суспільства, із зануренням в конкретні проблеми та кейси переслідувань. Вона також розповіла про механізми захисту потерпілих від переслідувань активістів та правозахисників, які ZMINA застосовує, і про те, яким чином можливо посилити українське законодавство, аби механізми притягнення до відповідальності у разі проведення розслідувань злочинів на ґрунті ненависті зрештою запрацювали.

У свою чергу соціологиня та викладачка Києво-Могилянської академії Tамара Марценюк розповіла про ситуацію з порушенням прав жінок, зокрема у військових частинах. Також вона говорила про проблеми гендерної нерівності та сексизму в стінах парламенту і наскільки люди в Україні готові до змін у сторону гендерної рівності. Директор аналітичного відділу Лабораторії законодавчих ініціатив Олександр Заславський розповів про те, як можна оцінити якість демократії в Україні загалом, яка ситуація з парламентською демократією і наскільки активна українська громадськість в участі у політичних процесах.

Маргарета Седерфельт висловила настанову ніколи не мовчати, коли трапляється несправедливість, особливо якщо це стосується порушень прав людини.

“Для українського правозахисного середовища зустріч найвищого рівня з президенткою Парламентської асамблеї ОБСЄ стала унікальною нагодою детально представити перелік наявних проблем та загроз, які існують для громадянського суспільства в Україні. Ця зустріч цінна саме можливістю безпосередньо ввести в курс справ без залучення посередників, коли у форматі діалогу можливо надати вичерпний огляд та відповісти на усі запитання”, поділилася Людмила Янкіна.