У Києві презентували Віртуальний музей російської агресії

A+ A-

19 жовтня в Києві в Мистецькому арсеналі презентували Віртуальний музей російської агресії. Це перший в Україні інтернет-портал про ключові події та злочини, скоєні під час окупації Російською Федерацією територій України – Криму і частини Донецької та Луганської областей.

Музей презентував Український інститут національної пам’яті. До роботи над проєктом долучилися авторитетні українські неурядові організації, які після початку російської агресії документують злочини, правопорушення та іншу важливу інформацію щодо подій та наслідків збройного конфлікту на території України, надають допомогу жертвам війни. Зокрема, це Центр прав людини ZMINA, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Центр громадянської просвіти “Альменда”, Кримська правозахисна група, Регіональний центр прав людини та інші. Працювали над проєктом близько року.

Зараз інтернет-портал вміщує 20 історій російських злочинів. Також на сайті музею можна знайти свідчення очевидців, архівні джерела, усноісторичні джерела, інформацію ЗМІ, рішення та резолюції міжнародних організацій, фото- та відеоматеріали.

Наразі це 20 кейсів про Крим, надалі кейси будуть доповнені. Власне, кейси – це такі історії, які через конкретні постаті, наприклад через насильницьке викрадення і вбивство Решата Аметова, розповідають узагалі про проблему насильницьких зникнень у Криму, що з’явилися після того, як росіяни окупували Крим. Через такі конкретні історії ми розповідаємо про цілісні явища”, – зазначив голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович.

Надалі ресурс наповнюватиметься інформацією про розв’язування РФ війни на Сході України. Постійний представник президента України в Криму Антон Кориневич зазначив, що інформація на інтернет-порталі є повністю верифікованою та базується на звітах міжнародних організацій, на базі неурядових організацій, які фахово працюють за темою Криму.

Антон Кориневич

“На сьогодні ми бачимо хоч і проміжний, але важливий результат, який ми можемо вже оголосити публічно, який уже, по суті, є доступним для того, щоб його подивитися як українською, так і англійською мовою, що дуже важливо. І перелік мов розширюватиметься”, – додав він.

Відвідати Віртуальний музей російської агресії можна за посиланням.