У Києві вшанували пам’ять Георгія Ґонґадзе та всіх убитих журналістів | Центр прав людини ZMINA

У Києві вшанували пам’ять Георгія Ґонґадзе та всіх убитих журналістів

A+ A-

16 вересня виповнилося 23 роки від дня викрадення та вбивства українського журналіста Георгія Ґонґадзе. Правозахисні, медійні організації та колеги традиційно вшанували пам’ять Георгія, а також усіх убитих журналістів, біля могили Ґонґадзе на Подолі у Києві.

“В акції “Україна без Кучми”, яка була реакцією на вбивство Георгія Гонгадзе, почало народжуватись українське громадянське суспільство. З тих протестів початку 2000-х виросли і два українські Майдани: Помаранчева революція і Революція Гідності. Історія життя і трагічної загибелі Георгія Ґонґадзе дає нам усім важливий урок. Свобода слова придушується поступово і непомітно, “відкушується” маленькими шматочками, а повертається великими жертвами, часом ціною життя. Тому не можна віддавати свободу слова, толерувати політичну цензуру чи самоцензуру, якими б димами війни вони не прикривались” , — сказала Мирослава Барчук, журналістка, телеведуча, лауреатка Премії Ґонґадзе-2021.

Одночасно в Іллінському сквері відкрилася оновлена фотовиставка The War Is Not Over Yet (“Війна ще не закінчилася”) про злочини Росії проти медіа та журналістів в Україні після 24 лютого 2022 року. У Києві вона триватиме до 8 жовтня. Виставка понад рік мандрує українськими містами, її побачили в Києві, Харкові, Тернополі, Полтаві, Боярці, Вінниці та Одесі.

“Із початку повномасштабного вторгнення Росії в Україні загинули 66 медійників, 10 із них — під час виконання професійної діяльності. Це значні втрати для України за ці півтора року. Це люди, які боролися за правду, ризикуючи власним життям. Одні висвітлювали найтрагічніші події в новітній історії України, інші — змінили своє робоче місце на зброю та захищали нас на фронті. Для Росії журналісти були ціллю завжди, щоб закрити рота і позбавити можливості розповідати про російські злочини світові”, — зазначила експертка Інституту масової інформації з моніторингу свободи слова Катерина Дячук.

“Росіяни забрали у наших журналістів право на професію, оскільки з початку повномасштабного вторгнення десятки колег пішли на війну саме як військові. Ті, хто досі залишається в професії і продовжує розповідати про нашу війну, сильно ризикують. Тому що росіяни ведуть не конвенційну війну. Їм байдуже на сині бронежилети і камери. Журналісти для них – така ж ціль, як і військові”, — розповів журналіст, фотограф та фіксер Стас Козлюк.

В той же час під час акції нагадали і про ув’язнених кримських журналістів, які поплатилися своєю свободою за право розповідати, що відбувається на окупованому півострові.

“У в’язницях на території Росії та окупованого нею Криму залишається 15 кримських журналістів, дванадцятеро із яких — кримські татари. Щоб змусити їх замовкнути, країна-агресор вдалася до політично мотивованого переслідування, сфабрикувавши проти журналістів справи із обвинуваченням у тероризмі, диверсіях, зберіганні вибухових речовин. Важливо не опускати руки і добиватися їх визволення, у першу чергу тих журналістів, які мають серйозні проблеми зі здоров’ям (Ірина Данилович, Амет Сулейманов) — вони можуть просто не дожити до звільнення”, — сказала Тетяна Печончик, голова правління Центру прав людини ZMINA.

“З часу вбивства Ґонґадзе в українську журналістику прийшли вже нові покоління, для яких Георгій – людина з підручників історії. Але дуже важливо наголосити, що для всіх нас це не лише акція пам’яті нашого вбитого колеги, це загалом подія, яка поєднує в собі пам’ять про загиблих, солідарність з колегами, переслідуваними чи ув’язненими окупантами, і прагнення справедливості – і у досі не завершеній справі Георгія, і у справах всіх наших колег, що загинули через геноцидальну російську війну проти нашої країни”, — наголосила Тетяна Терен, виконавча директорка Українського ПЕН.

Акцію пам’яті Георгія Ґонґадзе та всіх убитих українських журналістів організували Премія імені Георгія Ґонґадзе, Український ПЕН, ZMINA та Інститут масової інформації. Також вони разом із Національним музеєм Революції Гідності є співорганізаторами фотовиставки The War Is Not Over Yet (“Війна ще не закінчилася”). 

Дивіться відео з трансляції заходу.

Фото в тексті — Олександр Хоменко