ZMINA долучилася до Конференції з відновлення України у Берліні | Центр прав людини ZMINA

ZMINA долучилася до Конференції з відновлення України у Берліні

A+ A-

11-12 червня у Берліні відбулася Конференція з відновлення України (URC2024). Понад 2 тисячі політиків, дипломатів, представників бізнесу, муніципалітетів і громадянського суспільства з різних країн взяли участь у дводенному заході. Центр прав людини ZMINA був представлений менеджеркою з міжнародної адвокації Тетяною Жуковою.

Фото: Тетяна Жукова

Основна мета конференції – консолідувати міжнародну підтримку для відновлення, відбудови, реформування й модернізації України. Йдеться про екстрену допомогу в задоволенні невідкладних потреб, реалізацію проєктів швидкого відновлення, створення привабливих умов для бізнесу та приватних інвестицій, активне залучення громадянського суспільства у процеси відбудови.

Зокрема, цьогорічний захід сфокусувався на чотирьох темах:

  • бізнес-вимір – залучення приватного сектору для відбудови та економічного зростання;
  • людський вимір – соціальне відновлення та людський капітал для майбутнього України;
  • місцевий та регіональний вимір – відновлення громад та регіонів;
  • ЄС – євроінтеграція й дотичні до цього реформи.

Захід у Берліні відкрили президент України Володимир Зеленський, канцлер ФРН Олаф Шольц та голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

“У XX столітті Європа пройшла масштабне відновлення. Континент, що був побитий світовими війнами, – Європа відродилась у силу, без якої не уявити сьогодні глобального життя. Для цього спрацювало все у Європі: і соціальна сила країн, і виробничі традиції та промислова культура європейців, і зокрема німців, і правильно обраний шлях, і взаємодія з глобальним світом. Але основою всього цього були конкретні рішення – конкретні домовленості, бізнес-ідеї, конкретні проєкти, які запрацювали… Із цієї конференції ми вийдемо з домовленостями на мільярди євро і для нашої оборони – щодо виробництва в Україні військової техніки та зброї; і для нашої енергетики – для ремонтів та розбудови нової та більш сучасної енергетики; і для нашого соціального життя – і це стосується, зокрема, освіти в громадах, будівництва житла, постачання медичного обладнання”, — сказав Володимир Зеленський у вступній промові.

Фото: Промова президента України Володимира Зеленського

На жаль, через російське вторгнення з кожним днем зростають людські жертви, потреби у відновленні, а також складність самого процесу відбудови. Для забезпечення сталої реконструкції країни важливо налаштувати системний діалог між громадянським суспільством, владою та європейськими партнерами. Тому вагомим поращенням цьогорічного заходу було ширше залучення громадянського суспільства до участі.

“Станом на сьогодні Офіс Генпрокурора України зареєстрував понад 134 тисячі злочинів агресії і воєнних злочинів, вчинених внаслідок російського вторгнення. Такий масив завданої шкоди і, як результат, подальшої роботи із притягнення винних до відповідальності та підтримки постраждалих, потребує кооперації та розподілу обов’зків. Громадянське суспільство залучене до документування вчинених міжнародних злочинів, надання гуманітарної та юридичної допомоги, евакуювання населення, повернення наших людей з полону, саме тому воно є невід’ємним компонентом на шляху до відновлення України”, — зазначила Тетяна Жукова.

Фото: Панельна сесія про верховенство права, судову реформу і створення міжнародного компенсаційного механізму

Неурядові організації приєдналися до різноманітних панельних сесій і мали можливість поділитись баченням щодо інтеграції ветеранів, біженців і внутрішньо переміщених осіб; сталого розвитку громад; захисту культурної спадщини України; освітніх процесів під час війни; верховенства права та створення міжнародного компенсаційного механізму; забезпечення гендерно-інклюзивного відновлення України.

Крім цього, менеджерка з міжнародної адвокації ZMINA зустрілась із головою комітету Бундестагу з прав людини й гуманітарної допомоги Ренатою Альт, а також представниками відділу гуманітарної допомоги Міністерства закордонних справ Німеччини. Вона наголосила на проблемі системного й масового переслідування мирних жителів на тимчасово окупованих територіях, поділилася задокументованими випадками викрадення цивільних, безпідставного утримування їх у неволі й катування. Жукова підкресила необхідність звільнення цивільних заручників і політичних бранців, підтримки постраждалих від воєнних злочинів і притягнення винних до відповідальності.

“Зрештою, відновлення України — це не лише про будівлі. Це про цивільних, яких росіяни вивозять у невідомому напрямку й місяцями тримають у підвалах; це про сім’ї, які чекають на своїх коханих вдома і витрачають останні кошти на адвокатів для них; це про скалічені долі катованих українців; це про наших людей в окупації. Для сталого відновлення держави потрібно напрацювати дієву і справедливу систему соціальної допомоги усім постраждалим від російського вторгення з 2014 року, а також невпинно працювати для повернення наших співгромадян”, — додала Жукова.

Фото: Дарина Підгорна (РЦПЛ), Рената Альт (депутатка Бундестагу), Тетяна Жукова (ZMINA)

Довідка: URC2024 є продовженням циклу щорічних заходів високого рівня, присвячених швидкому відновленню та довгостроковій відбудові України, які проводяться від початку повномасштабної агресії Росії проти України. Це вже третя така конференція за час повномасштабного російського вторгнення. Попередні конференції пройшли у Швейцарії і Великій Британії. Наступна конференція з відновлення України відбудеться у 2025 році в Італії.

Головне фото: Вікно Відновлення