УШПС розпочала серію дискусій про деокупацію територій | Центр прав людини ZMINA

УШПС розпочала серію дискусій про деокупацію територій

A+ A-

Українська школа політичних студій спільно з Представництвом Президента України в Автономній Республіці Крим та Центром прав людини ZNINA провела клуб на тему “Повернути окуповані території: стратегічний погляд”. Як зазначають організатори, це перший захід із серії дискусій, присвячених деокупації.

За словами постійної представниці президента в Криму Таміли Ташевої, стратегію деокупації Україна почала розробляти ще 2021 року, але після початку повномасштабної війни фокус у ній змінився:

“Якщо раніше основним шляхом визволення окупованих територій був політико-дипломатичний, то зараз ми розуміємо, що деокупація відбуватиметься і фізично. Тут необхідно забезпечити прозорість комунікації, зокрема в заходах покарання. Нам важливо донести людям, що до кримінальної відповідальності притягатимуться лише ті, хто активно співпрацював із загарбницькою владою, а не намагався вижити в окупації”.

Крім того, під час деокупації важливо забезпечити дотримання прав людини та прозору комунікацію із суспільством.

“Реінтеграція – це геть не про приємні рішення. Тому нам необхідні інструменти, які мають забезпечити країну механізмами переходу до сталого миру. Це стосується і питання відповідальності, підтримки та компенсації потерпілим, права на правду та осмислення того, що відбулося”, – вважає адвокаційна директорка Центру прав людини ZMINA Альона Луньова.

Альона Луньова

Роман Грищук, народний депутат України, член Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій, наголосив на важливості розроблення стратегії та дослідження змісту освіти, зокрема в контексті можливої співпраці освітян з ворогом.

А на думку дослідника історії кримських татар та кандидата історичних наук Мартіна-Олександра Кислого, для ефективної деокупації Криму Україні потрібна чітка стратегія та дорожня карта, а також глибоке розуміння регіону, адже за 10 років він сильно змінився.

Модераторкою дискусії була керівниця напряму із захисту громадянського суспільства Центру прав людини ZMINA Людмила Янкіна.