Хто займається пошуком та поверненням незаконно утримуваних Росією: мапа державних органів | Центр прав людини ZMINA

Хто займається пошуком та поверненням незаконно утримуваних Росією: мапа державних органів

A+ A-

25 липня 2024 року, об 11:00, в інформаційному агентстві Інтерфакс-Україна (Київ, вул. Рейтарська, 8/5-А) Медійна ініціатива за права людини та Центр прав людини ZMINA проводять пресконференцію “Хто займається пошуком та поверненням незаконно утримуваних Росією: мапа державних органів”.

Фото: Цензор.НЕТ

За даними МІПЛ, станом на липень 2024 року РФ незаконно утримує 1770 українців. Утім, їхня точна кількість невідома: рахунок тих, кого Росія незаконно утримує ще з 2014 року, може йти на тисячі. Після початку повномасштабної війни в Україні так і не з’явився єдиний державний механізм, за яким обліковують, шукають і повертають додому утримуваних українців з РФ. Система органів та інституцій, які цим займаються, надто розгалужена, а їхні повноваження незрозумілі й плутають постраждалі сім’ї. Ба більше, спеціальний Закон “Про правовий та соціальний захист осіб, позбавлених особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України” теж не визначає конкретні державні органи, які б опікувалися цією категорією людей.

Під час заходу правозахисники представлять мапу державних органів та інституцій, які займаються пошуком та поверненням цивільних українців, незаконно утримуваних Росією, та нададуть рекомендації, як зробити державну роботу в цьому напрямі ефективнішою. Крім того, представники родин розкажуть про взаємодію з державою під час пошуку своїх рідних.

Про це розкажуть:

  • Альона Луньова, адвокаційна директорка Центру прав людини ZMINA
  • Тетяна Катриченко, виконавча директорка МІПЛ
  • Тетяна Попович, мати викраденого в Бучі цивільного Владислава Поповича, волонтерка

Пресконференція транслюватиметься онлайн на фейсбук-сторінках ZMINA, МІПЛ, а також на ютуб-каналі Інтерфакс-Україна.

Будь ласка, для участі в заході зареєструйтеся тут.

Ця подія відбувається за підтримки Фонду “Партнерство за сильну Україну”, який фінансується урядами Великої Британії, Естонії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції.