ZMINA долучилася до співорганізації Кримської сцени фестивалю “Країна мрій”. Як це було? | Центр прав людини ZMINA

ZMINA долучилася до співорганізації Кримської сцени фестивалю “Країна мрій”. Як це було?

A+ A-

“Країна мрій” – міжнародний етнофестиваль, який цьогоріч відбувся вже вдвадцяте в Києві 21–23 червня. Гасло цьогорічного фестивалю – “20 років простір волі!”, а в програмі на відвідувачів чекали виступи українських та закордонних виконавців різних музичних жанрів, етнодиджеї, майстерні з танцю та співу, майстер-класи, виставки мистецтва, театральні постанови, покази та багато іншого.

Фото: Представництво президента в АРК

ZMINA долучилася до співорганізації кримської локації фестивалю – Bağçasaray. Кримська сцена знайомила гостей події з творчістю кримськотатарських музикантів, які виїхали через війну з Кримського півострова. А також запрошувала до дискусій “Під загрозою зникнення: мова кримських татар” і “Дорогою до Криму: література як зв’язок і коріння”.

Засновник та керівник фестивалю Олег Скрипка назвав Кримську сцену одним з ветеранів руху етнофестивалю, оскільки Крим представлявся на фестивалі ще до тимчасової окупації Росією Кримського півострова.

Найперше на гостей чекала фотовиставка з історіями про військових родом із Криму, які стали на захист української держави, та виставка від Центру прав людини ZMINА “Історії з окупованого Криму”.

Окрім цього, киян та гостей фестивалю запрошували до написання листів кримським політв’язням у межах акції “Листи до вільного Криму”.

Вікторія Нестеренко, менеджерка проєктів ZMINA та правозахисниця, ділиться: Відвідувачі фестивалю здебільшого позитивно реагували на можливість підтримати політвʼязнів. Звісно, що для багатьох це було несподіванкою, бо фестиваль про культуру і музику загалом”.

Усього за три дні фестивалю відвідувачі написали 160 листів до кримських в’язнів, яких Росія незаконно утримує.

Долучитися до написання листів кримським політв’язням можна до кінця цього року. Шукайте деталі та приєднуйтеся до акції за цим покликанням.

Більше про фестиваль та Кримську сцену читайте тут і тут.