ZMINA розповіла історії матерів кримських політв’язнів у Туреччині | Центр прав людини ZMINA

ZMINA розповіла історії матерів кримських політв’язнів у Туреччині

A+ A-

Представниці ZMINA у співпраці з Офісом омбудсмана України, Посольством України в Туреччині та кримськотатарською діаспорою провели серію зустрічей і виставок “Я завжди чекатиму тебе, моя дитино!” в Туреччині за підтримки МЗС Чехії. Зокрема, правозахисниці зустрілися з радником президента Туреччини, Офісом омбудсмана Туреччини, турецькими депутатами, місцевими активістами кримськотатарського походження та медіа.

Мешканці Стамбула, Ескішехіра, Анкари й Гебзе мали нагоду побачити виставку фотографій “Я завжди чекатиму тебе, моя дитино!“, покликану розповісти про жінок, чиї серця були розбиті, здоров’я підірвано та спокій відібрано через російську окупацію Криму. Кожна жінка на світлинах – мати політв’язня, чиє життя обірвалося в той момент, коли її дитину забрали підконтрольні Росії силовики.

“Ми хочемо бути голосом цих жінок, і ми хочемо, щоб цей голос почули не лише в Україні, а й за кордоном. Ми хочемо закликати всіх підтримувати родини політичних в’язнів, не забувати про те, що відбувається в окупації. Та особливо важливо – писати листи тим, хто перебуває в ув’язненні, оскільки наша підтримка для них дуже важлива. Що більше ми говоритимемо про те, що відбувається в окупації, і про біль родин політв’язнів, то більше шансів, що світ нас почує і ці люди стануть вільними”, – сказала менеджерка проєктів ZMİNA Вікторія Нестеренко під час відкриття виставки.

Консул України у Стамбулі Роман Недільський долучився до відкриття виставки зі словами: “Вісімдесят років тому тоталітарний радянський режим під керівництвом Сталіна насильно депортував з рідної кримської землі корінних мешканців та відправив їх у заслання. Просто зараз, в умовах тимчасової окупації Росією Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, кримськотатарський народ продовжує зазнавати політичних переслідувань та утисків за національною ознакою. Окупаційна адміністрація півострова протиправно заборонила діяльність представницького органу кримських татар, Меджлісу, масово позбавляє волі кримських татар за сфабрикованими звинуваченнями та змушує їх покидати рідну землю”.

Учасники адвокаційної поїздки до Туреччини розповіли про те, що наразі відомо про 218 кримських політичних в’язнів, зокрема 132 кримських татар, яких незаконно перевозять на територію РФ, катують і не надають їм меддопомоги.

Звільнений політв’язень та заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял сказав, що російська пропаганда зображує, начебто кримські татари задоволені окупацією. “Ви можете бачити усміхнені фотографії, але поки ці обличчя усміхаються на фото, їхні серця плачуть. Росія забрала нашу землю, вона також забирає і вбиває наших людей. Дві третини політв’язнів у Криму – кримські татари”, – наголосив він. 

Джелял, якого було засуджено до 17 років ув’язнення за сфальсифікованими звинуваченнями, сказав, що у в’язниці він найбільше переживав за свою сім’ю, за дітей: “Я все думав, чи впізнає мене моя новонароджена дитина після 17 років. Є діти політв’язнів, які ніколи не бачили своїх батьків. Є діти, які впізнають своїх батьків на фото. Найболючішим було те, що дитина, яка прийшла провідати свого ув’язненого батька, плакала, бо не впізнала його”.

“Мене відвезли за 6 тисяч кілометрів від дому. Є ті, кого вивезли за 8–9 тисяч кілометрів для відбування “покарання”. Вони навіть не можуть побачитися з родиною, бо це дуже далеко й дорого”, – додав Наріман Джелял.

Фото: Зустріч із турецькими депутатами

Представник уповноваженого з прав жителів Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Ельвін Кадиров також підкреслив проблему ненадання меддопомоги політв’язням: “Двоє політичних бранців померли в ув’язненні – Констянтин Ширінг та Джеміль Гафаров. Багато інших тяжко хворі – це Тофік Абдулгазієв, Олександр Сізіков, Амет Сулейманов та Ірина Данилович. Вони утримуються у в’язниці всупереч міжнародному праву. Вони чекають вашої підтримки. Кримські татари в Туреччині – велика сила, яка може допомогти незаконно ув’язненим та жителям окупованого Криму”.

Вікторія Нестеренко додала, що за останні п’ять років вдалося звільнити лише двох кримських політв’язнів – Нарімана Джеляла та Леніє Умерову. “Ми продовжуємо працювати з дипломатами й іноземними урядами, щоб вони тиснули на Росію задля повернення наших людей з ув’язнення”, – сказала Нестеренко, підкресливши важливість внесення кримських політв’язнів до списків на обмін, необхідність негайного звільнення тяжко хворих і літніх політичних бранців, а також важливу роль медіації Туреччиною цього процесу.

Фото: Зустріч із радником президента Туреччини

Вони передали офісам президента й омбудсмана Туреччини, а також турецьким парламентарям списки кримських політв’язнів, які повинні бути негайно звільнені. 

Депутати турецького парламенту, члени турецько-української депутатської групи дружби Тургул Тюркеш, Лютфю Тюрккан, Утку Чакирозер та Алі Озтунч засудили репресії РФ проти кримських татар.

“Туреччина, яка підтримує територіальну цілісність, суверенітет і незалежність України, також на всіх платформах відстоює, що повернення окупованих територій, включно з Кримом, є вимогою міжнародного права”, – сказав головний радник президента Туреччини Ялчин Топчу.