Коаліція “Україна. П’ята ранку” ввійшла до шорт-листу номінантів Премії імені Вацлава Гавела 2022 року

A+ A-

Коаліція “Україна. П’ята ранку” увійшла до короткого списку номінантів Премії імені Вацлава Гавела з прав людини, яка відзначає видатний внесок громадянського суспільства в захист прав людини в Європі та за її межами.

Про це повідомляє сайт Парламентської асамблеї Ради Європи.

На зустрічі в Празі комісія, що складається з незалежних правозахисників під головуванням Тіні Кокса, президента Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), оприлюднила короткий список трьох номінантів:

Володимир Кара-Мурза, Російська Федерація

Російський політик, письменник та історик. Один з лідерів опозиції в Російській Федерації та координатор фонду “Відкрита Росія”, заснованого Михайлом Ходорковським. Кара-Мурзу заарештували у квітні 2022 року, йому загрожує до 10 років позбавлення волі.

Коаліція Rainbow Coalition / Invalid Campaign за права ЛГБТКІА+, Угорщина

Коаліція правозахисних організацій, груп захисту прав ЛГБТКІА+ та інших громадських рухів. Rainbow Coalition проводить інформаційні кампанії та мобілізує підтримку для захисту прав ЛГБТКІА+ в Угорщині.

Коаліція “Україна. П’ята ранку”, Україна

Коаліція українських правозахисних організацій, які займаються виявленням, документуванням, збором і збереженням доказів, а також підвищенням обізнаності щодо воєнних злочинів та злочинів проти людяності, скоєних в Україні під час військової агресії Російської Федерації.

Переможця премії 2022 року буде оголошено на відкритті осінньої пленарної сесії ПАРЄ в Страсбурзі 10 жовтня.

Премія імені Вацлава Гавела з прав людини присуджується щороку ПАРЄ в партнерстві з Бібліотекою Вацлава Гавела та фондом Charta 77. Премія складається із суми 60 000 євро, кубка та диплома.

З моменту заснування Премію було присуджено білоруській правозахисниці Марії Колесниковій (2021), Лоуджайні аль-Хазлуль (2020), спільно Ільхаму Тохті та Молодіжній ініціативі за права людини (2019), Оюбу Тітієву (2018), Мурату Арслану (2017), Надії Мурад (2016), Людмилі Алексєєвій (2015), Анару Мамедлі (2014) та Олесю Білецькому (2013).

Нагадаємо, коаліція “Україна. П’ята ранку” документує воєнні злочини від початку повномасштабного вторгнення. Наразі до коаліції входять 30 громадських організацій та 4 експерти.