Мінреінтеграції можуть ліквідувати: правозахисники бачать у цьому ризики для захисту населення, яке постраждало від війни | Центр прав людини ZMINA

Мінреінтеграції можуть ліквідувати: правозахисники бачать у цьому ризики для захисту населення, яке постраждало від війни

A+ A-

Тисячі постраждалих від війни українців можуть залишитися без цілісної державної підтримки. Це може статися як наслідок після можливої ліквідації Мінреінтеграції, про що почала з’являтись інформація з початку вересня. Існує ризик того, що питання реінтеграції та захисту прав постраждалого населення не будуть у пріоритеті нового міністерства, якому ці функції передадуть.

Про це 18 вересня повідомили представниці Коаліції організацій, що опікуються питаннями захисту прав постраждалих внаслідок війни, під час брифінгу в Києві та представили відповідну позицію

Правозахисниці розповіли, що про перспективу ліквідації  Мінреінтеграції, а точніше про плани уряду об’єднати Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України, стало відомо на початку вересня. Принаймні частина повноважень Мінреінтеграції щодо тимчасово окупованих територій, переселенців буде передана Мінрегіону. У такому рішенні правозахисники вбачають ризики для підтримки українців, які постраждали від війни, – перерозподіл функцій Мінреінтеграції може призвести до зникнення теми захисту постраждалих від війни, зокрема мешканців тимчасово окупованих територій, та розбудови цілісної політики реінтеграції з порядку денного держави.

Альона Луньова, адвокаційна директорка Центру прав людини ZMINA, розповіла, що окреме міністерство, яке формує політику щодо переселенців та мешканців окупованих територій, було створене у 2016 році й для постраждалого населення всі ці роки було важливо розуміти, що ця установа може захистити їхні права.

“На одинадцятому році війни ліквідація такого міністерства без належного пояснення причин та планів може погано впливати на сприйняття людей, на їхні очікування. Якою буде політика повернення територій і людей та чи взагалі держава планує деокуповувати й реінтегрувати території? І мовчання держави з цього приводу – це поганий сигнал для українців у країні та за кордоном, для міжнародних партнерів”, вважає Луньова.

Альона Луньова

Координаторка “Донбас СОС” Віолета Артемчук розповіла, що постраждалі люди мають різні запити до правозахисників та держави: від соціальних виплат до шляхів виїзду їхніх родичів з окупації. І якщо функції Мінреінтеграції будуть передані до інших структур, то люди будуть змушені звертатися по допомогу до різних міністерств. 

Інша категорія людей, захист прав яких також опиниться під ризиком, – цивільні та військові, які є полоненими та незаконно утримуються на окупованих територіях або в РФ. Ними теж опікується Мінреінтеграції. Ольга Скрипник, голова правління Кримської правозахисної групи, зауважила, що Мінрегіон, якому планують передати функції Мінреінтеграції, першочергово займатиметься підконтрольними територіями, де можна наразі розбудувати регіональну політику.

“Тому для нас незрозуміло, хто буде опікуватися людьми на окупованих територіях чи людьми, яких Росія ув’язнила чи депортувала”, – каже Скрипник.

Крім того, на базі Мінреінтеграції діє Національне інформаційне бюро (НІБ), яке збирає дані про загиблих, зниклих безвісти, полонених, депортованих. Тож, за словами Ольги Скрипник, наразі також підвисає питання, як далі функціонуватиме НІБ.

Евакуація людей та допомога переселенцям – ще одна функція Мінреінтеграції. Як зауважує адвокаційна координаторка БФ “Право на захист” Ксенія Гедз, держава також має прокомунікувати, зокрема з міжнародними партнерами, хто буде відповідальним за гуманітарну допомогу переселенцям, особливо в осінньо-зимовий період, коли запити людей на підтримку зростають щодня.

“Дуже дивно ліквідувати орган, який відповідає за формування та впровадження державної політики реінтеграції. Ми розуміємо, що цими питаннями так чи інакше будуть займатися інші міністерства, але це навряд буде з фокусом на потребах постраждалих людей. Ми можемо втратити інституцію, яка роками напрацьовувала державну політику. І це все може опинитися на паузі”, – зауважила представниця Уповноваженого з прав громадян, постраждалих унаслідок збройної агресії проти України, Ольга Алтуніна.

Громадські організації закликають уряд зберегти функції Мінреінтеграції, наприклад, через трансформацію Мінреінтеграції в Міністерство єднання або через збереження в уряді посади віцепрем’єр-міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України з профільними заступниками в кожному міністерстві.

З повною позицією правозахисників щодо ймовірної ліквідації Мінреінтеграції можна ознайомитися тут

Відео із заходу за посиланням.

Довідково. До Коаліції організацій, що опікуються питаннями захисту прав постраждалих внаслідок збройної агресії проти України, входять Центр прав людини ZMINA, ГО “Донбас СОС”, ГО “КримСОС”, БФ “Право на захист”, БФ “Схід SOS”, ГО “Громадський холдинг “ГРУПА ВПЛИВУ”, БФ “Stabilization Support Services”, Кримська правозахисна група.

Фото в матеріалі – Інтерфакс-Україна