Правозахисники передали до МКС нові докази злочинів проти українських дітей | Центр прав людини ZMINA

Правозахисники передали до МКС нові докази злочинів проти українських дітей

A+ A-

Freedom House, Регіональний центр прав людини та Центр прав людини ZMINA подали нове повідомлення до Міжнародного кримінального суду про злочини проти українських дітей. 

Це вже четверте подання від правозахисників, яке цього разу зосереджене на політичній індоктринації та мілітаризованому перевихованні дітей на території Білорусі. Ці систематичні та широкомасштабні дії мають ознаки злочину проти людяності, зокрема дискримінаційного переслідування, відповідно до статті 7(1)(h) Римського статуту.

“Подання спрямоване на подальше закриття прогалин – як у переліку осіб, які залучені до процесів переміщення та індоктринації українських дітей, так і щодо їхніх дій. Увага приділена, зокрема, представникам Білорусі. Враховуючи складність кваліфікації та зосередженість на факті переміщення дітей, поза увагою проходить те, що відбувається з українськими дітьми після переміщення та з дітьми, які весь час перебувають на окупованій території. На них спрямована ціла стратегія стирання української ідентичності: починаючи від того, що називають їх виключно “російськими дітьми”, до “відпочинку в таборах” в оточенні пропаганди та послідовній мілітаризації. І ця практика, на жаль, працює дуже ефективно. Окремі діти після постійного перебування в цій системі самі стають акторами пропаганди. Така політика РФ, РБ та Союзної держави спрямована на знищення усвідомлення себе як українців та виховання в наших дітях майбутніх громадян РФ і потребує особливої уваги”, – коментує правова аналітикиня ZMINA Онисія Синюк.

Авори нового повідомлення кажуть, що воно є унікальним, адже вперше в історії міжнародних судів і трибуналів йдеться про дискримінаційне переслідування дітей. Злочинці навмисно вибирали для перевиховання дітей у зв’язку з їхнім віком, національністю, місцем проживання та належністю до вразливих категорій, таких як сироти, діти з інвалідністю та ті, що позбавлені батьківського піклування. Політична індоктринація та мілітаризація цих дітей спричинили серйозні та довготривалі негативні наслідки як для кожної окремої дитини, так і для української нації.

Також це повідомлення доповнено 87 додатками з ексклюзивними відомостями, які підтверджують співучасть білоруських агентів у викоріненні української національної ідентичності та перетворенні дітей на ворогів власної нації. Правозахисники виявили 18 інституцій, куди з 2021 року регулярно вивозили маленьких українців віком від шести років для перевиховання, а також ідентифікували 2219 українських дітей, які постраждали від дискримінаційного переслідування, що підтверджує широкомасштабність злочину. 

Використовуючи “парасолькову стратегію”, автори повідомлення змогли продемонструвати зв’язок між перевихованням українських дітей як дискримінаційним переслідуванням та окремими злочинами за Римським статутом, такими як нелюдське поводження, ментальні катування та насильницьке переміщення дітей з однієї групи до іншої. Це свідчить про серйозність відповідних протиправних діянь, а отже про необхідність рішучої реакції міжнародної спільноти. 

У повідомленні детально описано ієрархію винних осіб: від колаборантів з окупованих територій до високопосадовців з Росії, Білорусі та Союзної держави. Крім того, описано логістику вивезення, фінансування та механізм розроблення програм перевиховання, що свідчить на користь систематичності протиправних діянь. 

Правозахисники звернулися до прокурора Міжнародного кримінального суду з проханням почати розслідування політичної індоктринації та мілітаризації українських дітей, які мають ознаки злочину проти людяності, а також запросити в Палати Досудового провадження ІІ видати ордери на арешт підозрюваних осіб.