Правозахисниці закликали звільнити кримських політв’язнів на зустрічах із турецькими високопосадовцями | Центр прав людини ZMINA

Правозахисниці закликали звільнити кримських політв’язнів на зустрічах із турецькими високопосадовцями

A+ A-

ZMINA у співпраці з Офісом омбудсмана України, Посольством України в Туреччині та Меджлісом кримськотатарського народу зустрілись із головним радником президента Туреччини, омбудсманом Туреччини, турецькими депутатами, місцевими активістами кримськотатарського походження та медіа. Це стало можливим за підтримки МЗС Чехії.

Фото: Зустріч з омбудсманом Туреччини Садеттіном Калканом

У зустрічах взяли участь проєктна менеджерка ZMINA Вікторія Нестеренко та менеджерка з міжнародної адвокації ZMINA Тетяна Жукова, посол України в Туреччині Василь Бондар, радник посольства України в Туреччині Денис Золотарьов, представник Уповноваженого з прав жителів Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Ельвін Кадиров, а також заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу і звільнений політв’язень Наріман Джелял.

Учасники адвокаційної поїздки обговорили поточну ситуацію в окупованому Криму, життя кримських татар під російською окупацією та масштабність переслідувань через погляди, релігію та етнічну приналежність мешканців півострова. Основними темами зустрічей стали подальша співпраця з Туреччиною щодо звільнення політичних в’язнів та питання, що стосуються порушення їхніх прав в умовах ув’язнення.

Фото: Зустріч із головним радником президента Туреччини Ялчином Топчу

Вони наголосили, що несправедливо утримувані хворі та літні політв’язні перебувають у російських в’язницях у важких умовах, піддаються жорстокому поводженню, а їхні необхідні медичні потреби не задовольняються. Крім цього, мусульманам заборонено мати Коран, а в їжу додається свинина.

Українці передали офісам президента й омбудсмана Туреччини, а також турецьким парламентарям списки кримських політв’язнів, які повинні бути негайно звільнені. 

Фото: Зустріч із турецькими депутатами

Омбудсман Туреччини Садеттін Калкан відповів, що “інформація про проблеми кримських татар, які були затримані в Криму з політичних мотивів, відсутність доступу до медичних послуг та погані умови ув’язнення буде передана головному омбудсману Туреччини Шерефу Малкочу. Офіс омбудсмана підтримує їхнє звільнення та забезпечення того, щоб їхні права не були порушені в цьому процесі”.

Депутати турецького парламенту, члени турецько-української депутатської групи дружби Тургул Тюркеш, Лютфю Тюрккан, Утку Чакирозер та Алі Озтунч також засудили репресії РФ проти кримських татар.

“Туреччина, яка підтримує територіальну цілісність, суверенітет і незалежність України, також на всіх платформах відстоює, що повернення окупованих територій, включно з Кримом, є вимогою міжнародного права”, – сказав головний радник президента Туреччини Ялчин Топчу.

Фото: Виставка “Я завжди чекатиму тебе, моя дитино!” в Туреччині

Крім цього, ZMINA разом із партнерами провели серію виставок “Я завжди чекатиму тебе, моя дитино!” в кількох містах Туреччини.

Проєкт реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки в рамках Transition Promotion Program. Погляди, викладені у цьому матеріалі, належать авторам і не відображають офіційну позицію МЗС Чеської Республіки.