Все нове – це добре забуте старе: аналітикиня Центру прав людини про дитячі трудові табори на ТОТ | Центр прав людини ZMINA

Все нове – це добре забуте старе: аналітикиня Центру прав людини про дитячі трудові табори на ТОТ

A+ A-

Російські окупанти використовують так звані “трудові табори” для дітей з окупованого сходу для пропаганди. Окрім примусових праць дітям влаштовують екскурсії, зокрема, до мілітаризованих структур, де їм розповідають про “велич Росії”.

Фото: Прикордонник з Луганської області. Facebook / Теруправління ДБР у Краматорську

Про це розповіла в ефірі Суспільного правова аналітикиня Центру прав людини ZMINA Онисія Синюк.

“Все нове – це добре забуте старе. Вони дуже нагадують радянські ініціативи, і ми давно спостерігаємо саме ось це тягнення до радянських стандартів, поширення їх на те, як поводять себе, особливо з дітьми на ТОТ”, – повідомила Онисія Синюк.

За словами аналітикині, табір для дітей – це певна ізоляція від родини та звичайного стану. У цих таборах можуть бути й діти з прикордонних регіонів РФ, які також впливатимуть своїм спілкуванням на погляди та переконання українських дітей.

“З тих таборів, до яких відправляють дітей, як у Криму, так і на території РФ – там передбачається і додаткова програма. З екскурсіями псевдоісторичними, де дітям розповідається, зокрема, про єдність історії, про велич Росії, про те, що СВО – це законна і праведна дія з боку РФ”, – розповіла Онисія Синюк.

Синюк додала, що дітей водять на екскурсії до різних мілітаризованих структур, які також нав’язують дітям російські наративи та пропаганду.

“Тобто це насамперед для того, щоб якомога більше занурити дітей в цю атмосферу, тому що є шкільна програма, де так само це відбувається, але не хочеться їм втрачати й літній період з цієї пропаганди”, – розповіла Онисія Синюк.