“Спрощена система вступу” для абітурієнтів з ТОТ: як вона працює | Центр прав людини ZMINA

“Спрощена система вступу” для абітурієнтів з ТОТ: як вона працює

A+ A-

З 1 червня розпочалася вступна кампанія для абітурієнтів з тимчасово окупованих та прифронтових територій до українських вишів. Процедура вступу проходить за “спрощеною” системою. Що вона передбачає, як відбувається сам процес та які документи потрібні? Відповіді на ці та інші запитання ви знайдете далі у статті.

Фото: ЦГП “Альменда”

30 травня у Києві відбулася пресконференція, присвячена “спрощеному” вступу абітурієнтів з ТОТ та прифронтових територій до українських закладів вищої та фахової передвищої освіти. Представники державних органів, українських вишів та громадських організацій зібралися, щоб обговорити цю ініціативу. 

За словами учасників конференції, “спрощена” система існує в Україні з 2016 року. Вони підкреслили, що для української держави важливо показати свою готовність допомагати молоді з цих територій у вступі до вишів країни.

“Молодь  це не тільки майбутнє, це й сьогодення. І залежно від того контексту, в якому перебуває українська молодь, це впливає на її формування як особистості і як громадянина. Коли ми говоримо про молодь з ТОТ, потрібно розуміти, що вони є заручниками й жертвами окупаційної політики росії. З 2014 року російська федерація залякує та активно просуває наративи, щоб зменшити кількість молодих людей з ТОТ, які хочуть вступати до українських ЗВО. Тому нам зараз дійсно важливо вибудовувати цю комунікацію і можливості. Бо це наші громадяни”, — наголосив керівник відділу інформаційного забезпечення Представництва Президента в АР Крим Євген Бондаренко.

Система “спрощеного” вступу дозволяє абітурієнтам з тимчасово окупованих територій вступати до вищих навчальних закладів України без українського документа про середню освіту. 

Сам процес передбачає дистанційне оформлення документів. 

Якщо вступник не має документа про повну загальну середню освіту, йому необхідно спочатку скласти державну підсумкову атестацію (ДПА) екстерном з двох предметів — українська мова та історія України. Скласти іспити можна онлайн, за допомогою дистанційної співбесіди з відеофіксацією.

Фото: ілюстративне / Unsplash

“Уявіть, як важко складати іспити з української мови та історії України для випускника донецької школи, який фактично не мав можливості навчатися цим предмета або вчився онлайн. Це викликало б значні труднощі, якби такі абітурієнти складали іспити на загальних умовах або в рамках НМТ. Тому для них передбачено спеціальну систему, коли вони обирають заклад вищої освіти, де існує так звана “об’єднана школа”, і там вже успішно складають ці два іспити”, — пояснює директорка-координаторка ГО “Донбас СОС” Віолета Артемчук.

Віолета Артемчук. Фото: “ЦГП “Альменда”

Після успішного складання підсумкової атестації з двох предметів та заповнення Освітньої декларації, абітурієнти переходять до складання фахових іспитів у вибраних ними навчальних закладах. Через складність виїзду з ТОТ наразі іспити можна складати онлайн.

Повний матеріал читайте за посиланням.